!

MITUL 1:

Dacă aș provoca un accident auto cu daune importante pentru alte persoane, compania de asigurări care mi-a vândut polița RCA, îmi poate refuza plata daunelor.

În primul rând trebuie spus că funcționarea sistemului RCA este reglementată prin lege. Polița de asigurare obligatorie a răspunderii civile auto are un pronunțat rol social de protecție a păgubiților, deci a tuturor celor care au de suferit ca urmare a producerii unui accident rutier. Tocmai de aceea acest mit este unul fals, caci asiguratorii sunt obligați de lege să plătească toate daunele produse de un autovehicul asigurat, în limita sumelor asigurate.

MITUL 2:

Pentru mașinile de dimensiuni mai mici asigurarea este mult mai ieftină

În teorie, acest mit pare a fi real, însa lucrurile sunt ceva mai complicate, în realitate. Factorii care stau la baza calculului unei prime de asigurare, fie ea RCA sau CASCO, au în vedere nu neaparat dimensiunea mașinii ci tipul de vehicul, capacitatea cilindrică a motorului, puterea pe care o dezvoltă ș.a.m.d. Motivul pentru care asiguratorii tarifează riscurile pe care și le asumă în acest fel este foarte simplu dacă ne gândim că actualmente există mașini de clasă mică sau medie ce ies de pe liniile de asamblare ale fabricilor cu motoare de 200 cai putere sau chiar mai mult – deci care au toate șansele să fie implicate în mai multe accidente decât o mașină de familie.

MITUL 3:

CASCO despăgubește și apariția unor defecțiuni tehnice ce împiedică pornirea sau deplasarea mașinii

Fals, căci polița CASCO vă protejează propriul vehicul de furt sau de eventualele daune pe care acesta le poate suferi, indiferent dacă sunteți responsabil sau nu de producerea acestora. Defecțiunile tehnice însă sunt cu totul altceva…

Vă amintim însă că polița CASCO VIP de la Intact Asigurări Generale, include primul ajutor 24/7 în cazul unei asemenea situații, vezi detalii aici https://intact.md/asigurari-auto/casco-vip/

MITUL 4:

Hoții preferă să fure mașinile noi

Deși seriile noi de mașini, pot cumula o valoare mai ridicată pe bucată, hoții apreciază însă mai mult modele de mașini mai vechi, deoarece piața la negru a pieselor de schimb pentru acestea se bucură de o cerere foarte mare. Dacă vrei să-ți asiguri mașina împotriva furtului, ar trebui să cumperi o poliță CASCO extinsă. Fii atent la fiecare punct din contractual de achiziție a poliței CASCO.

MITUL 5:

Dacă un prieten îmi cere mașina și face accident fiind la volanul ei, atunci polița lui acoperă daunele

Total fals, căci, asigurarea RCA este legată intrinsec de autovehicul. Recomandăm ca oricine se urcă la volanul unui automobil să verifice în prealabil, printre alte lucruri, și existența unei asigurări RCA.

MITUL 6:

E mai ieftin să lucrezi direct cu asiguratorul decât cu un broker de asigurare

Complet fals! Pentru a vinde polițele unei anumite companii de asigurări, brokerul trebuie să îndeplinească anumite condiții legale și contractuale. Brokerii sunt plătiți prin comision de către compania asiguratoare, asa cum aceasta își plătește propriii angajați din departamentul de vânzări. Cu alte cuvinte, nu vei plăti tarife mai mari dacă alegi să lucrezi cu un broker de asigurare, ci același tarif pe care îl practică și compania care emite polița.