!

Șoferii din Republica Moldova vor putea primi o despăgubire mai mare în cazul unui accident minor, întrucât, Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) modifică limita maximă de despăgubire pentru deținătorii poliței RCA, de la 10.000 la 15.000 de lei și stabilește pentru deținătorii certificatului Carte Verde limita maximă de despăgubire de 15.000 de lei, la încheierea constatului amiabil.

În a doua jumătate a lunii februarie, Consiliul de Administratie al Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF) a propus reglementarea proiectului de modificare a Hotărârii nr. 37/14/2019 cu privire la „procedurile aferente constatării amiabile de accident, care rezultă din necesitatea ajustării cadrului normativ prin reglementarea acțiunilor în cazul în care participantul la accident detine certificatul de asigurare Carte Verde. De asemenea, documentul prevede majorarea limitei maxime de despăgubire pentru deținătorii poliței de asigurare RCA de la 10.000 mii lei la 15.000 lei, precum si stabilește pentru deținătorii certificatului Carte Verde limita maximă de despăgubire în cuantum de 15.000 lei”, se anunță în comunicatul de presă al CNPF.

În Republica Moldova, constatul amiabil se aplică începând cu 2019, iar conform legii, CNPF stabilește limitele de despăgubire. Astfel, pentru încheierea unui constat amiabil pe RCA în caz de accident, părțile ar trebui să îndeplinească următoarele condiții: să fie implicate doar 2 autovehicule, să dețină polita de asigurare valabilă, să nu rezulte din accident vătămări corporale și să nu se depășească limita de despăgubire stabilită de Autoritate și să recunoască vinovăția în accident (există consimțământul ambilor conducători de autovehicule implicați în accident privind documentarea accidentului prin procedura de constatare amiabilă, consensul acestora privind circumstanțele producerii accidentului și daunele vizibile cauzate autovehiculelor implicate, iar persoana răspunzătoare de producerea accidentului își recunoaște vinovăția).

Noutatea acestei norme este că vine să reglementeze și cuantumul despăgubirii în caz de accident când este implicată o mașină, pentru care conducătorul deține o poliță de asigurare Carte Verde. Cetățenii vor avea posibilitatea să opteze pentru încheierea unui constat amabil atunci când vinovatul de accident conduce un autovehicul înmatriculat în străinătate.

Conform actului Normativ, în privința asigurărilor Carte Verde, în caz de accident pentru un autovehicul înmatriculat în străinătate și care deține o poliță Carte Verde și se face vinovat, își recunoaște vina, iar valoarea pagubei nu depășește suma de 15.000 lei, încheie constatul amiabil, anuntă asiguratorul și se adresează Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova (BNAA).